/kapak.jpg)
Hızlı nüfus artışı, kentleşme, küresel ısınma, sanayileşme ve tarımda su talebinin artması su kaynakları üzerinde baskı oluşturmaktadır.
Bu baskıyı azaltmanın yolu, mevcut kaynakların verimli kullanılmasından ve suyun etkin şekilde yönetilmesinden geçmektedir. Bu kapsamda, Bakanlığımız tarafından kıyı suları dahil olmak üzere su kaynaklarının koruma-kullanma dengesi gözetilmekte, sucul çevrenin ekolojik ve kimyasal kalitesinin korunarak geliştirilmesine yönelik uygulamalar hayata geçirilmektedir.
Nüfus, tarımsal üretim, sanayi ve jeotermal faaliyetleri açısından ülkemizin en yoğun havzalarından biri olan Sakarya Havzası'nda, zamanla kalitesi bozulan yeraltı ve yerüstü sularının miktarı da kritik düzeylere ulaşmıştır.
Bu minvalde, Bakanlığımızca yüksek su tüketimine sahip sektörler başta olmak üzere su kullanımında verimliliğin artırılması için “Değişen İklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı" uygulamaya konulmuştur. Bütüncül havza yönetimi anlayışıyla su kirliliğinin önlenerek yerüstü ve yeraltı su kaynaklarının kalitesinin korunması, iyileştirilmesi ve miktar bakımından sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasını sağlamak maksadıyla ise Avrupa Birliği müktesebatına uyumlu “Nehir Havza Yönetim Planları" hazırlanmaktadır. Sakarya Havzası Nehir Havza Yönetim Planı ile; havzadaki yerüstü ve yeraltı suyu kaynakları su kütleleri bazında incelenmiş, su kütlelerinin üzerindeki noktasal, yayılı ve hidromorfolojik tüm baskı ve etkiler belirlenmiş ve yapılan izleme çalışmaları ile suyun miktar ve kalite durumları ortaya konulmuştur. Akabinde, tüm su kütlelerinde iyi su durumuna ulaşılması maksadıyla alınması gerekli tüm tedbirler ve maliyetler ile söz konusu tedbirlerin uygulanmasından mesul kurum/kuruluşlar ve uygulama dönemleri belirlenmiştir.
/1.jpg)
Sakarya Havzası Nehir Havza Yönetim Planı, Bakanlığımız koordinasyonunda; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Belediyeler, OSB'ler, Su Kanalizasyon İdareleri, İl Özel İdareleri, Üniversiteler, Sanayi Tesisleri gibi paydaşların katılımı ve görüşleri doğrultusunda hazırlanmıştır. Hazırlanan Plan, Ulusal Su Kurulu'nun 2. toplantısında onaylanarak 17.01.2025 tarih ve 32785 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 9420 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yürürlüğe girmiştir.
Havzada yer alan su kaynaklarının miktar yönetimi açısından sürdürülebilirliği ve kalite yönetimi açısından iyi su durumuna ulaşılması maksadıyla toplam 17.466 adet tedbir uygulanacaktır. Bu minvalde, 8 ana ve 51 alt tedbir grubundan oluşan Sakarya Havzası Nehir Havza Yönetim Planı ile bölgede atık su arıtımından düzensiz döküm sahalarının rehabilitasyonuna, madencilik tedbirlerinden iyi tarım uygulama kodlarına, damla sulama, yağmurlama, basınçlı sulama gibi daha verimli su sistemlerinin kullanılmasıyla çiftçi bilinçlendirmesine kadar birçok alanda faaliyet yürütülecektir. Sakarya Havzası Nehir Havza Yönetim Planı kapsamında belirlenen tüm tedbirlerin hayata geçirilmesi ile birlikte öncelikle 176 yerüstü su kütlesinde çevresel hedefler sağlanacaktır.
/2.jpg)
Sakarya Havzası Nehir Havza Yönetim Planı ile havzadaki su kirliliğinin vakit kaybedilmeden önlenmesi ve su kaynaklarımıza yönelik belirlenen “iyi su durumu" ulaşmayı ve yaklaşık 8 milyon vatandaşımızın yaşadığı havzanın tamamında kentsel atıksu arıtımı, katı atıkların düzenli bertarafı, sanayi kaynaklı kirliliğin giderilmesi, iyi tarım uygulamaları ile tarımsal kaynaklı kirliliğin azaltılması hedeflerine ulaşmayı hedefliyoruz.
Sakarya Havzası Nehir Havza Yönetim Planının Onaylanması Hakkında 9420 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı için tıklayınız
Sakarya Havzası Nehir Havza Yönetim Planı Detaylı Dokümanlarına ulaşmak için tıklayınız