DENEY RAPORU İŞLEMLERİ
1) Tarımsal mücadele araçları dışında kalan, tarımsal mekanizasyon araçları için deney raporu ve kredi uygunluk belgesi düzenlenmesi işlemleri; 09.10.2020 tarih ve 31269 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Tarım Makineleri ve Tarım Teknolojisi Araçlarının Deney ve Denetim Esaslarına İlişkin Yönetmelik"in 11. maddesi gereğince Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü (TRGM) tarafından yürütülmektedir. İmal ve/veya ithal edilen tarımsal mekanizasyon aracını kredili olarak satmak isteyen Firma "Deney Raporu'' almak amacıyla, bir dilekçe ile TRGM' ne başvurur.
2) Sektörde çalışmalarını yürüten firmalar, üç yılda bir olmak üzere Yönetmeliğin Ek-1'inde yer alan firma kimlik ve faaliyet beyannamesi formunu hazırlayarak Genel Müdürlüğe sunar. Ek-1'de yer alan belgelerde değişiklik olması durumunda Genel Müdürlüğü bilgilendirmek zorundadır. Form ekinde; Firma onaylı Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi, Faaliyet Belgesi fotokopisi ve Marka Tescil Belgesi fotokopisi yer alır.
3) Firma tarafından imal/ithal edilen araç için Yönetmeliğin Ek-4' ünde yer alan "Araç Deneyi Başvuru Formu" ile başvuru yapar.
4) Başvuru, ıslak imzalı dilekçe (adi posta, kargo, elden vb.) veya elektronik imza ile elektronik ortamdan (KEP) yapılabilir. Kep adresi alınmadan yapılan müracaatlarda oluşabilecek gecikmelerden Genel Müdürlük sorumlu değildir.
5) Tarım Reformu Genel Müdürlüğü; imal ve/veya ithal edilen traktör, traktör emniyet kabini ve traktör emniyet çatısının OECD test koduna göre deneyleri yapılmak üzere Ankara Tarım Alet ve Makine Test Merkezi Müdürlüğüne, diğer araçların ise Bakanlıkça deney yapma yetkisi verilen kurumlardan uygun gördüğüne deney sevkini yapar.
6) Firma, deney kurumu ile irtibata geçer ve deney ücretini deney kurumu hesabına ödemek suretiyle deney işlemlerinin başlatılmasını sağlar.
7) Deney Kurumu, Bakanlıkça belirlenmiş deney ilke ve metotları ile mevcut standartlar kapsamında deney ve test işlemleri gerçekleştirerek deney raporu düzenler ve bir örneğini Bakanlığa ve Firmaya gönderir.
8) Deney sonucu olumsuz ise; "Deney Raporu'' nda belirtilen olumsuzluklar firma tarafından giderilmek suretiyle yeniden Tarım Reformu Genel Müdürlüğüne başvurulması halinde, aracın aynı kuruma deney sevki yapılır.
Not: Başvuruların Yönetmelik kapsamında Ek-1 ve Ek-4' e uygun olarak yapılması gerekmektedir.
Gerekli Formlar:
- KREDİ UYGUNLUK BELGESİ İŞLEMLERİ
1) Firma, olumlu deney raporu alan araç için kredi uygunluk belgesi talebini Yönetmeliğin Ek-5' inde yer alan Kredi Uygunluk Belgesi Başvuru Dilekçesi ile Tarım Reformu Genel Müdürlüğüne başvurur. Dilekçe ekinde deney raporu fotokopisi ve kredi uygunluk belgesi ücretinin Bakanlığın Döner Sermaye hesabına yatırıldığına ilişkin dekontun firma onaylı bir sureti yer alır.
2) Tarım Reformu Genel Müdürlüğü; ilgili araca ait deney raporunu inceler ve talep edildiği takdirde "Kredi Uygunluk Belgesini" hazırlar. Tüm araçların zirai kredili satışı için zorunlu olan "Kredi Uygunluk Belgesi'' ni T.C. Ziraat Bankası ve/veya Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü'ne ibraz edilmek üzere firmaya verir.
Not: Başvuruların Yönetmelik kapsamında Ek-5' e uygun olarak yapılması gerekmektedir.
Gerekli Formlar:
Kredi Uygunluk Belge Ücretinin Yatırılacağı Bakanlık Hesap Bilgileri
Halkbank Ümitköy Şubesi/ANKARA
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı
Merkez Döner Sermaye Saymanlığı
TR10 0001 2009 4160 0016 0000 34
Posta Adresi :
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
(Tarım Teknolojileri ve Mekanizasyon Daire Başkanlığı)
Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı, No: 161, 06800, Çankaya/ANKARA
KEP: tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr