Geniş ve toplu alanlarda yayılış gösteren ve topluca mücadelesi gereken zararlı organizmalara karşı girdileri kısmen Devletçe karşılanan ve mücadelesi çiftçiler tarafından yapılan mücadele şeklidir.
Çekirge Mücadelesi Uygulama Prensipleri:
Çekirgeler, özel mülk olmayan sahalarda çıkarak kültür bitkilerine yayılmak sureti ile önemli ölçüde zararlı olabilmektedir. Bu şekilde çiftçilerin bağ, bahçe ve tarlasında olmayan; hazine arazileri, meralar, köyün ortak alanları vb sahalarda çekirge mücadelesi yapılması gerektiği zaman Devlet Yardım Mücadelesi şeklinde yapılmaktadır.
Mülkiyeti kime ait olduğuna bakılmaksızın tespit edilen garsiyat (yumurta bırakma) alanlarında yerli çekirge çıkışları muhtemel olan yerlerin İl, İlçe Müdürlüklerince takip edilerek kontrol altında bulundurulması ile inficarları müteakip nimfler toplu halde iken mücadele yapılması sağlanacaktır. Bu alanlarda yapılacak olan çekirge mücadelesi İl Müdürlüğü koordinasyonunda Devlet Yardım Mücadelesi şeklinde ve teknik talimatlar doğrultusunda yapılmaktadır.
İlkbahar aylarında yurdumuzda çöl çekirgesi akını olabileceği ihtimali düşünülerek gerekli tedbirler alınmaktadır. Tehlike söz konusu olduğu takdirde keşif, takip ve mücadele organizasyonu ile mücadelenin zamanında yapılması sağlanacaktır. Gerektiğinde teknik eleman ve vasıta ihtiyaçları diğer illerden karşılanabilecektir.