Hububatın ana zararlısı olan süne, Ülkemizde hububat yetiştirilen bütün alanlarda bulunmaktadır. Akbaşak ve Kurtboğazı zararlarının yanı sıra buğdaya asıl zararı süne emgisidir. Sokucu emici ağız yapısına sahip olan süne buğdayın proteinini emmeden önce onu çözmek ve emilecek kıvama getirmek için bazı enzimler (Glikoz oksidaz) salgılar. İşte bu enzim buğdayda %3,5 ve üzeri olduğunda unun hamur olma özelliğine büyük zarar vermektedir. Bakanlık olarak süne mücadelesinin amacı; önce emgi oranını %3,5 in altında tutarak ekmeğimizi kurtarmak, sonra %1 in altında tutarak kaliteye ulaşmaktır.
- Ülkemiz genelinde uygulanan zirai mücadele çalışmalarının sonuçlarını gözden geçirmek, yıllık programları hazırlamak ve bu yöndeki ihtiyaçları tespit etmek üzere süne değerlendirme toplantıları yapılmaktadır. Toplantılara Bakanlık temsilcileri, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürleri ve ilgili Enstitü Müdürlükleri'nin yönetici ve uzmanları katılım sağlamaktadır.
- 2023 yılı süne mücadelesi çalışmaları 64 ilde, 685 ekip, 2200 personel ve 9000 köyde 33,7 milyon dekar alanda yürütülmüştür.
- Nimf yoğunluğu ve doğal parazitlenme verilerine göre, 27,1 milyon dekar alanda süne yoğunluğu önemli olmadığından ilaçlama dışı bırakılmıştır.
- Tamamlanan nimf sürveyleri sonucunda 6,6 milyon dekar alanda ilaçlamaya karar verilmiştir.
- 5,7 milyon dekar alanda kimyasal mücadele yapılmıştır.
- 33,7 milyon dekar alanda yapılan sürvey çalışmalarına göre; Mücadele çalışmaları yürütülen alanlardan alınan sonuçları belli olan 10.401 numune üzerinden emgi analizi yapılmıştır.
- Ülkemiz ortalama süne emgi oranı %1'in altındadır.