HAYVANCILIK PROJELERİ
İŞİN TANIMI / AMACI:
Günümüz toplumlarının en önemli sorunlarından birisi yeterli ve dengeli beslenmektir. Dünya nüfusundaki hızlı artış, insan beslenmesinde çok önemli bir yeri olan protein içeren besin maddelerine olan talebi de hızla artırmaktadır. Teknolojik gelişme ve üretimdeki önemli verimlilik artışlarına rağmen, beslenme sorunu ciddi boyutlardadır.
Dengeli, yeterli ve sağlıklı beslenmede 40’ı aşkın türde besin öğesine ihtiyaç olup, bunların yeterli miktarda alınması gerekmektedir. Söz konusu besin öğelerinden biri olan proteinler, insan vücudu için temel yapı taşı niteliğinde ve insan organizmasının. yapısını tamamlamak ve onarımını gerçekleştirmenin yanında, fetal gelişimi, fizyolojik fonksiyonları ve beyinsel gelişimi gerçekleştirmede etkisi bulunduğu belirtilmektedir. Tarımda ileri ülkelerin çoğu, bitkisel üretimin önemli bir bölümünü hayvansal üretimi artırmak amacıyla hayvan beslemede kullanırlar.
Ayrıca hayvancılık, doğayı sömürmemesi, ekolojik dengeyi bozmaması, uygun şartlar yaratıldığında kırsal kesimdeki dar gelirli üretici için ekonomik bir uğraş olması şeklinde özetlenebilir.
TARİHÇE:
Ülkelerde, hayvancılığın tarımsal üretim içerisindeki payı daima %50’nin üzerinde bulunmakta ve bu pay devamlı artmaktadır. Örneğin, Fransa’da %60, İngiltere’de %70 ve Almanya’da %75’e kadar yükselmektedir. Türkiye’de ise hayvansal üretim bitkisel üretimden hemen sonra gelmekte olup, tarımsal üretim değerinin %25-30’unu oluşturmaktadır. Tarımda hayvansal üretime ağırlık verilmesinin teknik ve ekonomik açıdan önemli nedenleri vardır. Bunlar arasında; insanların düzenli, yeterli ve dengeli bir biçimde beslenmeleri, bitkisel ürün ve artıklarının daha değerli hayvansal ürünlere dönüştürülmesi, istihdama katkısı ve işin sürekliliği, hayvansal Üretimde sermayenin yıl içindeki devir hızının bitkisel üretime göre daha yüksek olması sayılmaktadır.
Türkiye’deki tarım işletmelerinin %96.38’inde bitkisel ve hayvansal üretim birlikte yapılırken. yalnızca hayvansal üretim faaliyetine yer veren işletmelerin oranı %3.62’dir. Bu durum, Türkiye’de hayvancılığın ihtisaslaşmadığını da göstermektedir.
Hayvancılığın ihtisaslaşması açısından ülkemizde hayvancılıkla uğraşan üreticilerin örgütlenmeleri, kooperatif dernek ve yetiştirici birlikleri şeklinde olmaktadır. Söz konusu bu sivil örgütlerin geliştirilmesi, hayvancılığın gelişimi açısından önemli sayılmaktadır.
Hayvan yetiştiriciliğinde damızlık materyalden sonra en önemli girdiyi yem oluşturmaktadır. Yemin nitelik ve nicelik “bakımından yeterli olması, yüksek verimli hayvanların ırk özelliklerini yeterince göstermesini ve üretim maliyetinde ortalama % 55 - 65 oranındaki payın minimize edilmesini sağlayacaktır. Hayvan hastalık ve zararlılarıyla mücadele edilmesi, teknik ve hijyenik yapıdaki barınakların inşası, etkin eğitim ve pazarlama hizmetlerinin sunulması verimli bir hayvancılık için gerekli diğer şartları oluşturmaktadır.
Türkiye’de var olan hayvancılık potansiyelini en akılcı yolla değerlendirerek hayvansal üretim gelirinin tarımsal üretimdeki payını artırmak için gerekli önlemlerin alınması ve bu kesimin teşvik edilmesi zorunlu görülmektedir.
Verimli hayvancılık yapabilmenin başlıca koşullarından biri, verim yeteneği yüksek hayvanlara sahip olmaktır. Hayvanlar ne kadar iyi beslenirse beslensinler, verim düzeyleri ancak genotipik yapılarının uygunluğu ölçüsünde arttırabilirler. Bu açıdan her kuşakta daha verimli hayvanlar elde etmek için yeterli sayıda damızlık hayvana gereksinim vardır.
Tarım işletmelerinde hayvancılıktan sağlanan gelirin toplam gelirdeki payını arttırmak için girişilecek faaliyetlerin işletmelerdeki diğer üretim dallarındaki verimliliği de yükseltecektir.
Ortakların Mülkiyetinde Merkezi Sağım Üniteli Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Kooperatif Projesi (30 Aile X 10 Baş / Aile):
Proje’nin kendine özgü ve genel nitelikli faydaları;
Ana ve babasının verim kayıtları tutulmuş ve sertifikalanmış daha güvenli damızlık sığırların tüketiciye sunulması,
YAPILAN ÇALIŞMALAR:
· İnsanların düzenli, yeterli ve dengeli bir biçimde beslenmeleri,
· Bitkisel ürün ve artıklarının daha değerli hayvansal ürünlere dönüştürülmesi,
· İstihdama katkısı ve işin sürekliliği, hayvansal üretimde sermayenin yıl içindeki devir hızının bitkisel üretime göre daha yüksek olması sayılmaktadır.
· Damızlık sığır yetiştiricilerin bir üst birlik kurmalarına zemin hazırlanması,
· Ülkenin et ve süt ihtiyacını karşılamaya yardımcı olmasının yanı sıra dengeli beslenmeye katkı sağlanması,
· Sektördeki işletmelerde verimliliğin arttırılması,
· Veterinerlik hizmetlerinden daha kolay yararlanılması,
· Girdi temini ve ürün satışında pazar karşısında daha güçlü olunması,
· Sürekli işgücü isteyen bir faaliyet kolu olması nedeniyle, kırsal kesimde var olan gizli işsizliğin çözümüne katkı sağlanması,
· Hayvancılığa dayalı yem sanayi, et ve mamulleri sanayi, dericilik ve tekstil sanayileri, veteriner ilaçları ve hayvancılık ekipman sanayilerine yeni istihdam alanları yaratması, hayvancılığa girdi sağlaması ve hayvansal ürünlerin işlenmesiyle katma değer artışına neden olması.
· Kırsal alanda yaşayan nüfusun gelirini artırmak amacı ile hayvansal ürünler üretiminin geliştirilmesi,
· Toplumun hayvansal protein bakımından dengeli ve yeterli beslenebilmesinin sağlanabilmesi, Damızlıkçı işletmelerinin yaygınlaştırılması ve bu işletmeler tarafından elde edilen hayvanları yetiştirme, dağıtım ve pazarlanmaları safhalarında desteklenmesi,
· Çayır ve mera alanlarının geliştirilmesi, kaliteli kesif yem üretiminin arttırılması, tarım yapılan alanlarda %3-3,5 oranında yer alan kaliteli kaba yem üretim alanlarını çoğaltılması,
· Toplumun ihtiyacı olan kaliteli, hijyenik süt elde edilmesi amaçlanmıştır.
· Belirli bir arazi (min. 22 da) üzerinde her ortağın kendi barınaklarının yapılması ve kooperatife ait merkezi bir sağım ünitesinde sütlerin modern teknikle sağılarak değerlendirilmesi ile kaliteli ve kontrollü bir üretim gerçekleştirilmiş olacaktır.
Bir adet proje uygulandığında; 150 baş damızlık düve, 150 baş erkek dana, 1500 ton süt, 2738 ton gübre üretimi sağlanacağı gibi, projeyle 36 kişi istihdam edilecektir.
Projenin Sabit Yatırım Tutarı(2013): 5.501.386,85TL
İşletme Sermayesi Tutarı: 1.470.700,80TL
Toplam Proje Tutarı: 6.972.087,65TL
Ortakların Mülkiyetinde Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Kooperatif Projesi
(50 Aile X 6 Baş/Aile):
Tarımda hayvansal üretime ağırlık verilmesinin teknik ve ekonomik açıdan önemli nedenleri vardır:
İnsanların düzenli, yeterli ve dengeli bir biçimde beslenmeleri, bitkisel ürün ve artıklarının daha değerli hayvansal ürünlere dönüştürülmesi,
İstihdama katkısı ve işin sürekliliği, hayvansal üretimde sermayenin yıl içindeki devir hızının bitkisel üretime göre daha yüksek olması sayılmaktadır.
Projenin uygulanmasıyla; ana ve babasının verim kayıtları tutulmuş ve sertifikalanmış daha güvenli damızlık sığırların tüketiciye sunulması,
Damızlık sığır yetiştirenlerin bir üst birlik kurmalarına zemin hazırlanması,
Ülkenin et ve süt ihtiyacını karşılamaya yardımcı olmasının yanı sıra dengeli beslenmeye katkı sağlanması,
Sektördeki işletmelerde verimliliğin arttırılması,
Veterinerlik hizmetlerinden daha kolay yararlanılması,
Girdi temini ve ürün satışında pazar karşısında daha güçlü olunması,
Sürekli işgücü isteyen bir faaliyet kolu olması nedeniyle, kırsal kesimde varolan gizli işsizliğin çözümüne katkı sağlanması,
Hayvancılığa dayalı yem sanayi, et ve mamulleri sanayi, dericilik ve tekstil sanayileri, veteriner ilaçları ve hayvancılık ekipman sanayilerine yeni istihdam alanları yaratması,
Bitkisel ürün ve artıklarının daha değerli hayvansal ürünlere dönüştürülmesi, istihdama katkısı ve işin sürekliliği, hayvansal üretimde sermayenin yıl içindeki devir hızının bitkisel üretime göre daha yüksek olması,
Hayvancılığa girdi sağlaması ve hayvansal ürünlerin işlenmesiyle katma değer artışına neden olacaktır.
Uygulanması düşünülen “Ortakların Mülkiyetinde 300 Başlık (50 Aile X 6 Baş/Aile) Sığır Yetiştiriciliği Projesi” ülkemizin damızlık sığır ve hayvansal ürün ihtiyacının karşılanması ile verimliliğin artırılmasında faydalı olacaktır.
Bir adet proje uygulandığında, 150 baş damızlık düve, 150 baş erkek dana, 1500 ton süt üretimi sağlanacağı gibi, projeyle 56 kişi istihdam edilecektir.
Projenin Sabit Yatırım Tutarı (2013): 4.610.627,29TL
İşletme Sermayesi Tutarı: 1.470.601,20TL
Toplam Proje Tutarı: 6.081.228,49TL
Tarımda hayvansal üretime ağırlık verilmesinin teknik ve ekonomik açıdan önemli nedenleri vardır. Bunlar arasında; insanların düzenli, yeterli ve dengeli bir biçimde beslenmeleri, sayılmaktadır.
Ülkemizde hayvancılıkla uğraşan üreticilerin örgütlenmeleri, kooperatif, dernek ve yetiştirici birlikleri şeklinde olmaktadır. Bunların dışında; illerde valilerin, ilçelerde kaymakamların başkanı oldukları süt birlikleri, köye hizmet götürme birlikleri kurulabilmekte, ayrıca özel şirketlerin de sektörle dolaylı ilgisi bulunmaktadır. Söz konusu bu sivil örgütlerin geliştirilmesi, hayvancılığın gelişimi açısından önemli sayılmaktadır.
Ortakların Mülkiyetinde Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Kooperatif Projesi (40 Aile X 6 Baş/Aile):
GAP bölgesinin kalkındırılması ve sosyoekonomik unsurlar göz önünde bulundurularak hazırlanmış bir projedir.
Bir adet proje uygulandığında, 120 baş damızlık düve, 120 baş erkek dana, 1200 ton süt üretimi sağlanacağı gibi, projeyle 46 kişi istihdam edilecektir.
Tarımda hayvansal üretime ağırlık verilmesinin teknik ve ekonomik açıdan önemli nedenleri vardır. Bunlar arasında;
İnsanların düzenli, yeterli ve dengeli bir biçimde beslenmeleri,
Bitkisel ürün ve artıklarının daha değerli hayvansal ürünlere dönüştürülmesi,
İstihdama katkısı ve işin sürekliliği, hayvansal üretimde sermayenin yıl içindeki devir hızının bitkisel üretime göre daha yüksek olması sayılmaktadır.
Ülkemizde hayvancılıkla uğraşan üreticilerin örgütlenmeleri, kooperatif, dernek ve yetiştirici birlikleri şeklinde olmaktadır. Bunların dışında; illerde valilerin, ilçelerde kaymakamların başkanı oldukları süt birlikleri, köye hizmet götürme birlikleri kurulabilmekte, ayrıca özel şirketlerin de sektörle dolaylı ilgisi bulunmaktadır. Söz konusu bu sivil örgütlerin geliştirilmesi, hayvancılığın gelişimi açısından önemli sayılmaktadır.
Türkiye’de var olan hayvancılık potansiyelini en akılcı yolla değerlendirerek hayvansal üretim gelirinin tarımsal üretimdeki payını artırmak için gerekli önlemlerin alınması ve bu kesimin teşvik edilmesi zorunlu görülmektedir.
Verimli hayvancılık yapabilmenin başlıca koşullarından biri, verim yeteneği yüksek hayvanlara sahip olmaktır. Hayvanlar ne kadar iyi beslenirse beslensinler, verim düzeyleri ancak genotipik yapılarının uygunluğu ölçüsünde arttırabilirler. Bu açıdan her kuşakta daha verimli hayvanlar elde etmek için yeterli sayıda damızlık hayvana gereksinim vardır.
Uygulanması düşünülen “Ortakların Mülkiyetinde 240 Başlık (40 Aile X 6 Baş/Aile) Sığır Yetiştiriciliği Projesi” ülkemizin damızlık sığır ve hayvansal ürün ihtiyacının karşılanması ile verimliliğin artırılmasında faydalı olacaktır.
Projenin Sabit Yatırım Tutarı(2013): 3.750.016,15TL
İşletme Sermayesi Tutarı: 1.187.893,20TL
Toplam Proje Tutarı: 4.937.909,35TL
Ortakların Mülkiyetinde Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Kooperatif Projesi
(30 Aile X 6 Baş/Aile):
GAP bölgesinin kalkındırılması ve sosyoekonomik unsurlar göz önünde bulundurularak hazırlanmış bir projedir.
Girdi temini ve ürün satışında pazar karşısında daha güçlü olunması,
Sürekli işgücü isteyen bir faaliyet kolu olması nedeniyle, kırsal kesimde var olan gizli işsizliğin çözümüne katkı sağlanması,
Hayvancılığa dayalı yem sanayi, et ve mamulleri sanayi, dericilik ve tekstil sanayileri, veteriner ilaçları ve hayvancılık ekipman sanayilerine yeni istihdam alanları yaratması, hayvancılığa girdi sağlaması ve hayvansal ürünlerin işlenmesiyle katma değer artışına neden olacaktır.
Bir adet proje uygulandığında, 90 baş damızlık düve, 90 baş erkek dana, 900 ton süt üretimi sağlanacağı gibi, projeyle 36 kişi istihdam edilecektir.
Uygulanması düşünülen “Ortakların Mülkiyetinde 180 Başlık (30 Aile X 6 Baş/Aile) Sığır Yetiştiriciliği Projesi” ülkemizin damızlık sığır ve hayvansal ürün ihtiyacının karşılanması ile verimliliğin artırılmasında faydalı olacaktır.
Projenin Sabit Yatırım Tutarı(2013): 2.886.953,04 TL
İşletme Sermayesi Tutarı: 904.921,20 TL
Toplam Proje Tutarı: 3.791.874,24 TL
NOT: Müşterek proje uygulamalarında; (slaj çukuru, kaba yem deposu, gübre çukuru, sağımhane (2*6,2*12), revir - karantina, buzağı kulubesi) + (Traktör 75 hp 4 silindir çok amaçlı, Kaşınma fırçası, hayvan altlıları, travay, suluk %5, gübre sıyırıcı, balya makinesi, ot biçme makinesi, yem karma mak 8 m3, tanımlama 4 kızgınlık tasmaları, elektrikli su ısıtıcısı, proje çizim bedeli vb. gibi uygun bulunması durumunda kredilendirilebilmektedir.)
Tarımda hayvansal üretime ağırlık verilmesinin teknik ve ekonomik açıdan önemli nedenleri vardır. Bunlar arasında; insanların düzenli, yeterli ve dengeli bir biçimde beslenmeleri, bitkisel ürün ve artıklarının daha değerli hayvansal ürünlere dönüştürülmesi, istihdama katkısı ve işin sürekliliği, hayvansal üretimde sermayenin yıl içindeki devir hızının bitkisel üretime göre daha yüksek olması sayılmaktadır.
Ülkemizde hayvancılıkla uğraşan üreticilerin örgütlenmeleri, kooperatif, dernek ve yetiştirici birlikleri şeklinde olmaktadır. Bunların dışında; illerde valilerin, ilçelerde kaymakamların başkanı oldukları süt birlikleri, köye hizmet götürme birlikleri kurulabilmekte, ayrıca özel şirketlerin de sektörle dolaylı ilgisi bulunmaktadır. Söz konusu bu sivil örgütlerin geliştirilmesi, hayvancılığın gelişimi açısından önemli sayılmaktadır.
Ortakların Mülkiyetinde 200 Baş (50 Aile X 4 Baş/Aile) kapasiteli Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Kooperatif Projesi
Bu projenin uygulanması ile; Kurulacak damızlık işletmeler sayesinde sığırların sertifikalanması sağlanacak bunun sonucunda da sertifikalı damızlık satışı yapılabilecektir.
Bu proje ile ülkemizde bir damızlık pazarının kurulması gerçekleşebilecektir. Kooperatifler aracılığı ile Veteriner hizmetlerinden daha iyi yararlanılacak ve kooperatifleşme sonucunda hammadde temininde ve ürün satışında pazarlık gücü gelişecektir.
Proje sayesinde verimli damızlıklar elde edilecek sonuçta et ve süt üretim miktarı arttırıl acaktır. Böylece dengeli beslenme sağlanacaktır.
Ülkemizde genelde hayvancılık ekstansif karakterde olduğundan hayvan doğumları çayır-meraya çıkma dönemine rastlatılmakta dolayısı ile laktasyon süreleri ve dönemleri farklılıklar göstermektedir. Bu nedenle süt sanayiinde istikrarsızlık olmaktadır.
Ancak bu projenin uygulanması ile entansif hayvancılığa geçilecektir. Uygulanacak proje ile inek sütü üretimi artışına katkıda bulunulacak, bunun sonucu olarak da süt ürünleri işleyen sanayiinin gelişimi sağlanacaktır.
Damızlık Sığır yetiştiriciliği sürekli bir işgücü isteyen ve işgücünü tam olarak değerlendiren bir faaliyet kolu olduğu için kırsal kesimdeki gizli işsizliği kaldırarak istihdama yönelik faydası olacaktır.
Kooperatif mülkiyetinde olan projelerde, ortak-kooperatif ilişkisi kurulmamakta ve kooperatifçiliğin ana ilkelerinden olan risturn prensibi çalışmamaktadır. Bu projede ahırlar ve damızlık sığırlar ortakların mülkiyetinde olacak; yem temini ile ortaklara dağıtımı, sütün ortaklardan alınarak uygun şartlarda muhafazası ve pazarlanması kooperatif tarafından yapılacaktır.
Bu proje KASDP (Kırsal Alanda Sosyal Destek Projeleri) adı altında olup, daha önce yatırım programına giren kooperatiflerce uygulanmaktadır. Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü ile Bakanlığımız arasında imzalan protokol gereği 29.07.2010 tarihinden itibaren uygulamadan kaldırılmıştır.
Projenin uygulanması ile bir yılda: 1000 Ton Süt, 200 adet buzağı ve 1500 Ton gübre üretilecektir. Yalnız I. yılda dişi gebe satışı olmayacak, 2. yıldan itibaren gebe düve satışı yapılabilecektir.
Projenin uygulanması ile 56 kişi istihdam edilecektir
Projenin Sabit Yatırım Tutarı (2013): 3.564.678,31TL
İşletme Sermayesi Tutarı: 770.116,20TL
Toplam Proje Tutarı: 4.334.794,51TL
NOT: KASDP( Kırsal Alanda Sosyal Destek Projeleri ), Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü ile Bakanlığımız arasında imzalan protokol gereği 29.07.2010 tarihinden itibaren uygulamadan kaldırılmıştır.
Ortakların Mülkiyetinde Damızlık Koyun Yetiştiriciliği Kooperatif Projesi (50 Aile X 50 Baş / Aile):
Beslenme hayatın her döneminde sağlığın temelini oluşturur. insanın yeterli ve dengeli beslenmesi için bütün besin öğelerinden yeterli miktarda alması gerekir.
Vücut için gerekli enerji; karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerden sağlanır. Proteinler enerji kaynağı olarak kullanılsa da esas görevi vücut organlarının yapısını tamamlamak ve onarımını yapmaktır. Bu nedenle protein büyüme ve gelişme için başta gelen besin öğesidir. Protein bütün hayvansal ve bitkisel besinlerde bulunmasına rağmen miktar ve kalitesi yönünden farklılıklar vardır. Genellikle hayvansal besinlerde elde edilen protein üstün kalitelidir.
Bu proje ile ülkemizde hayvan ürünlerinde gerek tüketiciler gerek sanayiciler tarafından duyulan ihtiyacın yurt içinden karşılanabilmesi, ihraç imkanlarının genişlemesi ve genel olarak tarımımızın gelişmesi hedeflenmiştir.
Gerek tarım işletmeleri gerekse mili ekonomi için en fazla arttırılması gereken hayvan ürünü ettir. Et üretimi artırılırken diğer bir kısım hayvan ürünü ( deri, süt, yapağı) de kendiliğinden artmış olur. Ülkemizde ilk planda ele alınması gereken et kaynağı koyundur. Çünkü yurt içinde ve satabileceğimiz ülkelerde koyun eti diğer etlere tercih edilmektedir. Ayrıca, koyun kısa zamanda aktive edilebilecek yüksek kabiliyetlere sahiptir.
Memleketimizde et kaynağı olarak koyunculuğa en başta önem vermenin başka bir gerekçesi de memleketimizdeki meraların üçte ikisinin, anızların tamamının ancak koyun tarafından değerlendirilebilecek nitelikte olmasıdır.
Süt üretimin de kullanılan hayvanların en başında inek gelir. Keçi, Manda ve koyun sütlerinin genel üretimindeki toplam payı % 20 civarındadır. Koyun sütü bilhassa Silivri tipi yoğurt imali için aranmakta ve inek sütünün 2-4 misli fiyatla satılabilmektedir. Koyun sütünden yapılmış beyaz peynire de talep çoktur.
Projemizde işletmenin gelirini arttırmak için Akkaraman koyunları ile ivesi koçlarının melezlenmesi planlanmıştır. Çünkü Güneydoğu Anadolu da yaygın olarak yetiştirilmekte olan ve en iyi damızlıkları Ceylanpınar Devlet Çiftliği’nde bulunan ivesi koyunu diğer yerli koyunlarımızın iki misline yakın süt verdiği için Orta, hatta Doğu Anadolu’ da ki koyun yetiştiricileri tarafından aranmaktadır. Bu ırkın kuzularında tespit edilen hızlı gelişme kabiliyeti de talebin artmasına sebep olmaktadır. Planlı bir damızlık seçimi ile senelik sağılan süt verimleri ortalama 175-205 kg olan nüve sürüler elde edilebilir.
Bir adet proje uygulamasıyla, birinci yılda toplam 2000 baş kuzu,100 ton süt, 657 ton gübre, 6900 kg yapağı, 5. yıldan itibaren 2500 baş damızlık dişi koyun üretilecektir. Bu proje ile 58 kişinin istihdam edilecektir.
Projenin Sabit Yatırım Tutarı (2013): 3.850.567,50 TL
İşletme Sermayesi Tutarı: 814.410,00 TL
Toplam Proje Tutarı: 4.664.977,50 TL
Ortakların Mülkiyetinde Seracılık Kooperatif Projesi (50 Aile X 500 m2)
Proje başına 50 ortağa 500 m2’lik sera tesisi yapılacaktır. Kooperatifin işletme faaliyetlerinde kullanılmak üzere bir işletme binası yapılacaktır.
Projenin uygulanması ile artan nüfusun ihtiyacı olan gerekli sebzenin her mevsim üretilmesi sağlanmış olacaktır. Üretimin bütün teknik olanaklarından faydalanarak birim alandan daha fazla ürün elde edilmesi sağlanacaktır.
Her bir kooperatifin 1. mahsül olarak 6 ton domates ve 2. mahsül olarak 5 ton hıyar olmak üzere toplam 11 ton/yıl sebze üretileceği hesaplanmaktadır. Proje ile 106 kişi istihdam edilmiş olacaktır.
Uygulanacak proje ile; kış sezonunda ortaya çıkan geçici işsizlik ve ürün kaybı ortadan kalkacaktır. Yörenin ekonomik sorunları, elde edilen gelirle asgari düzeye indirilecektir. Ortakların her türlü ihtiyaçları kooperatifçe karşılanacaktır.
Projenin Sabit Yatırım Tutarı (2013): 1.667.952,72 TL
İşletme Sermayesi Tutarı: 192.487,80 TL
Toplam Proje Tutarı: 1.860.440,52 TL
Ortakların Mülkiyetinde Besicilik Kooperatif Projesi:
(50 Aile X10 Baş/Aile X 2 Devre)
İnsan beslenmesinde önemli rolü olan etin üretimini arttırabilmek için projeli yatırımların teşvik edilmesi gerekmektedir. Süt Sığırcılığı için uygun şartların bulunmadığı ve bilhassa süt satışı imkanının olmadığı yerlerdeki çiftçilerin tarlalarından çayırlarından çıkan mahsuller meralarında yetişen otlar en karlı bir şekilde değerlendirilmiş olacaktır.
1000 Baş (50 Aile X10 Baş/Aile X 2 Devre) kapasiteli bir ünite Besi Sığırcılığı projenin uygulanmasıyla;
Bir yılda 258.000 Kg. Et, 3.600.000 Kg. Gübre üretilecektir. Proje gizli işsizliğin hüküm sürdüğü kırsal kesimde istihdam açısından faydalı olacaktır.
Projenin uygulanmasıyla 54 kişi istihdam edilecektir.
Projenin Sabit Yatırım Tutarı(2013): 1.966.797,47TL
İşletme Sermayesi Tutarı: 1.707.657,00TL
Toplam Proje Tutarı: 3.674.454,47TL
Koyunculuk, Arıcılık, KASDP projelerinde aynı İşletme binaları kullanılmaktadır.
Ortakların Mülkiyetinde Arıcılık Kooperatif Projesi (50 Aile X 20 Kovan)
Arıcılık, ailelerin başlıca geçimini sağlayabilecek bir uğraş olduğu gibi, diğer tarımsal faaliyetlerin yanında bir gelir kaynağı olarak da yapılabilir. Beslenme ve insan sağlığı bakımından önemli bir besin maddesi olan balın yanında arı sütü, propolis, polen, balmumu, arı zehiri gibi ürünleri üreten arılar, aynı zamanda çiçekli bitkiler ve meyve ağaçlarında nektar ve polen toplarken döllenmeye de büyük ölçüde katkıda bulunmaktadır. Arıcılık az sermaye ile çok kar sağlayan bir uğraştır.
1000 Kovan (50 Aile X 20 Kovan) Kapasiteli bir ünite Arıcılık projesinin uygulanmasıyla;
Bir yılda 30.000 Kg. bal, 750 Kg. Balmumu, 200 Adet Oğul üretilecektir.
Projenin uygulanmasıyla 57 kişi istihdam edilecektir.
Projenin Sabit Yatırım Tutarı(2013): 438.318,16 TL
İşletme Sermayesi Tutarı: 209.958,00TL
Toplam Proje Tutarı: 648.276,16TL
Koyunculuk, Arıcılık, KASDP projelerinde aynı İşletme binaları kullanılmaktadır.
|